Bonden overwegen acties in supermarkten

CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten beraden zich op acties nu het cao-overleg met supermarkten is vastgelopen. CNV gaat donderdag in ieder geval de winkels in om medewerkers in te lichten over de gevolgen van de eisen van de werkgevers. 

Voor verdere acties wordt volgende week overlegd met de FNV, meldt CNV-bestuurder Fedde Monsma dinsdag.

Het cao-overleg tussen vakbonden en werkgevers in de supermarktbranche kwam in juni in een impasse terecht, zegt Monsma. "Maandag hebben we om duidelijkheid gevraagd van de werkgevers. Toen bleek dat zij echt de arbeidsvoorwaarden wilden verslechteren hebben we gezegd: dat doen jullie maar alleen."

FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond zijn ertegen dat werkgevers de avondtoeslag voor het werken in de supermarkt willen afschaffen en een 'all-inuurloon' willen invoeren, zonder apart vakantiegeld. Ook het feit dat een loonsverhoging niet bespreekbaar is stoot tegen het zere been van de vakbonden.

Hardere acties

Als de werkgevers niet onder de indruk zijn van de voorlichtingsacties donderdag sluit Monsma ludiekere en hardere acties niet uit. Ook een campagne richting de klanten van de supermarkten behoort volgens hem tot de mogelijkheden. "Op die manier willen we steeds stevigere acties voeren", zegt de bestuurder.

Het voorlichten van de werknemers kan ook bedoeld zijn om indirect leden te werven. In de supermarktbranche werken 260.000 mensen. Ongeveer 10 tot 15 procent is aangesloten bij een vakbond. Monsma heeft eerder al aangegeven dit veel te weinig te vinden.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie