'Gemeenten en Sensire sloten deal'

Negen gemeenten uit de Achterhoek hebben in juni vorig jaar een deal gesloten met Sensire, waarmee de thuiszorgorganisatie al haar thuishulpen kon ontslaan en daarna voor minder geld weer kon aannemen.

Dat schrijft de Volkskrant, dat net als het multimediale platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money, de brief in handen heeft van bestuursvoorzitter Maarten van Rixtel van Sensire.

Die brief is uit november 2012 en gericht aan de gemeente Oude IJsselstreek. Van Rixtel schrijft daarin dat Sensire en de gemeenten afspraken hebben gemaakt over onder meer ''een mix van alfahulp en zorg in natura.''

Sensire probeerde zo geld te verdienen. Alfahulpen werken namelijk tegen een lager tarief.

Vakbond Abvakabo beschuldigde Sensire eerder al en sprak van een schijnconstructie bij de aankondiging van het ontslag van 1.100 werknemers. Volgens de gemeenten en Sensire had er alleen overleg plaatsgevonden.

Afspraken

Uit de brief blijkt nu dat Sensire het bestaan van de afspraken wel erkent. De Achterhoekse gemeenten konden door de afspraak een flinke bezuiniging halen. Het zou gaan om 250.000 euro per maand.

In een reactie spreekt Abvakabo-bestuurster Lilian Marijnissen van een schokkende achterkamertjesdeal, ''letterlijk over de ruggen van de mensen heen''.

Ze hoopt dat de medewerkers van Sensire hun werk, inclusief salaris en sociale rechten, alsnog kunnen behouden. ''In 2014 wordt er namelijk nog geen cent bezuinigd'', zegt ze.

Reconstructie

Kamerleden reageerden tijdens een debat in september verontwaardigd. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken beloofde toen met een reconstructie te komen.

In een eerste reactie laat Sensire weten dat de berichten over afspraken tussen de thuiszorgorganisatie en negen gemeenten uit de Achterhoek ''meer van hetzelfde'' zijn.

''In september beschuldigde vakbond Abvakabo FNV ons ook al van een schijnconstructie en een opzetje, daar hebben we toen inhoudelijk op gereageerd door een bericht op de website'', zegt een woordvoerster van Sensire dinsdag.

Verklaring

''Wij komen later vandaag met een schriftelijke verklaring, daar willen we het verder bij laten'', aldus de woordvoerster.

De gemeente Oude IJsselstreek kon dinsdagochtend nog niet reageren op de mogelijk gemaakte afspraken tussen de thuiszorgorganisatie en de gemeente.

Dinsdag organiseert Abvakabo samen met Sensire-medewerkers een verwendag voor cliënten. Zaterdag wordt een grote manifestatie georganiseerd in Varsseveld.

Lees meer over:
Tip de redactie