DEN HAAG - De SIOD heeft donderdag invallen gedaan in drie panden van een uitzendbedrijf in Zuidoost-Brabant. Het bureau wordt verdacht van illegale arbeid en valsheid in geschrifte. Dat heeft de SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) vrijdag bekendgemaakt.

Het uitzendbureau leende vooral ongeschoold productiepersoneel uit aan inpak- en overslagbedrijven. In een van de bedrijfspanden troffen inspecteurs illegale woonruimte aan voor circa zeventien mensen. Die moeten 50 euro per week betalen voor een bed of enkel een matras in miniscule hokjes. In de betrokken gemeente is bouw- en woningtoezicht ingeschakeld.

De Arbeidsinspectie heeft donderdag tevens zeven illegale medewerkers aangetroffen bij een bedrijf in Breda dat personeel leende van het van fraude verdachte uitzendbureau. De eigenaar van het Bredase bedrijf krijgt een proces-verbaal.

Volgens een woordvoerster van de SIOD loopt het onderzoek tegen de eigenaar van het uitzendbedrijf nog. "Dat kan maanden duren." Het onderzoek gaat terug tot 2001.

De administratie en de computerbestanden van het bureau zijn door de SIOD in beslag genomen. De inspectiedienst vermoedt dat het bedrijf meer mensen aan het werk had dan het opgaf aan de Belastingdienst en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Volgens de zegsvrouw valt nog geen inschatting te maken van het bedrag dat de overheid zou zijn misgelopen aan niet-betaalde belastingen en premies.