IAG vindt redding Alitalia illegaal

International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van British Airways en Iberia, vindt de redding van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia illegaal.

De onderneming riep maandag de Europese Commissie op een stokje te steken voor de pogingen van de Italiaanse overheid om Alitalia in de lucht te houden.

Eind vorige week werd een akkoord bereikt over een kapitaalverhoging van 300 miljoen euro voor Alitalia, mede met behulp van een investering door het Italiaanse staatspostbedrijf Poste Italiane.

Staatssteun

Daarnaast krijgt Alitalia nog 200 miljoen euro aan leningen. Volgens IAG is dat in strijd met de Europese regels. ''We zijn altijd tegen staatssteun geweest'', aldus een woordvoerster.

''Het is protectionistisch en ondermijnt de concurrentieverhoudingen en begunstigt bovendien kwakkelende maatschappijen die zich niet hebben aangepast aan de economische realiteit.''

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei pas op de zaak te kunnen reageren zodra Brussel informatie over de plannen krijgt van de Italiaanse autoriteiten.

KLM

Het reddingsplan werd afgelopen vrijdag goedgekeurd door het bestuur van Alitalia waarin ook bestuurders van Air France-KLM zitten. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft een belang van 25 procent in het Italiaanse bedrijf en heeft aangegeven dat te willen vergroten.

Air France-KLM zal nog laten weten of het bedrijf opnieuw geld in het bedrijf steekt na een bijdrage van 320 miljoen euro aan de redding van Alitalia in 2009.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie