Griekenland zal naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar een financieringstekort hebben van 5 tot 6 miljard euro. 

Dat zei bestuurder bij de Europese Centrale Bank Jörg Asmussen maandag, voorafgaand aan overleg met de ministers van Financiën van de 17 eurolanden (eurogroep) in Luxemburg.

Asmussen riep de Griekse autoriteiten op om iets te doen aan het ''significante tekort''. De exacte hoogte van het bedrag zal afhangen van hoeveel staatsbedrijven Griekenland weet te privatiseren, aldus Asmussen. Volgens de ECB-bestuurder zal de eurogroep voor het eerst bespreken hoe dit tekort is op te lossen.

Het huidige programma voor Griekenland loopt eind 2014 af. Het land zal dan, zo is de verwachting, nog niet helemaal in staat zijn op eigen benen te staan. De eurolanden hebben altijd gezegd Griekenland bij te staan totdat het land dit wel kan.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Spanje en Ierland

Asmussen was bijzonder positief over Spanje en Ierland. Hij verwacht dat beide landen nog dit jaar hun steunprogramma kunnen beëindigen. Spanje moest een beroep doen op EU-geld om de bankensector te ondersteunen.

Ierland kreeg in totaal 85 miljard euro aan leningen. ''Dit is heel duidelijk een succesverhaal'', aldus Asmussen. Het is aan de Ieren of zij na het hulppakket nog steun willen om de overgang naar zelfstandigheid soepel te laten verlopen, zei hij.

Dossier Griekenland | Dossier Schuldencrisis