De Verenigde Staten zouden een voorbeeld moeten nemen aan Nederland. Dat zei Europees Commissaris Olli Rehn (Economische Zaken en de euro) maandag voor aanvang van de vergadering van ministers van Financiën van de 17 eurolanden (eurogroep) in Luxemburg.

Hij feliciteerde het Nederlandse kabinet, de betrokken oppositiepartijen en in het bijzonder minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem met het bereikte begrotingsakkoord. Volgens Rehn, laat Nederland zien dat het zijn verantwoordelijkheid neemt.

De VS, waar al weken een politieke patstelling heerst met mogelijk grote gevolgen voor de wereldeconomie, kunnen  volgens Rehn een voorbeeld aan Nederland nemen. Rehn riep dan ook de Amerikaanse beleidsmaker op ''to go Dutch''.

Dijsselbloem

Dijsselbloem zei voorafgaand aan het overleg in Luxemburg dat hij de net overeengekomen aanvulling op de Prinsjesdagplannen naar Brussel zal sturen. Volgens nieuwe Europese regels moeten de EU-landen voor half oktober de begrotingsplannen voor het jaar erop indienen ter toetsing.

"De stukken liggen al in Brussel. Wij hebben al voldaan aan de deadline, maar als er in het publieke debat in Nederland wijzigingen op zijn, dan moet je daar de Europese Commissie over informeren. Dat zullen wij doen."

Oordeel

Rehn moet als eurocommissaris toezien op het naleven van de begrotingsregels. De Fin moet volgende maand zijn oordeel geven over de Nederlandse begroting.

Daarbij draait het om de vraag of het tekort ver genoeg wordt teruggedrongen. Met Nederland heeft de commissie afgesproken dat er zes miljard wordt bezuinigd. Dat bedrag staat nog overeind. Wel zijn de bezuinigingsmaatregelen deels veranderd.