Het volume van de uitvoer van goederen was in augustus 2,5 procent groter dan een jaar eerder. De groei is iets hoger dan in de drie voorgaande maanden.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Het volume van de invoer kromp in augustus met 2,3 procent, vrijwel evenveel als in juli.

De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 33,4 miljard euro. Dat is 2,7 procent minder dan een jaar eerder, aldus het statistiekbureau. De invoerwaarde kromp met 8,1 procent tot 30,0 miljard euro. Dat is de grootste procentuele daling sinds november 2009.

Het handelsoverschot bedroeg 3,4 miljard euro. Dat is 1,7 miljard euro meer dan in augustus 2012.

Prijzen

De uitvoer van chemische producten nam in augustus sterk in waarde af, zo gaf het CBS aan. De invoerwaarde van grondstoffen en minerale brandstoffen, met name uit landen buiten de EU, was fors lager dan een jaar eerder.

De in- en uitvoerprijzen lagen in augustus, net als in de 5 voorgaande maanden, op een lager niveau dan een jaar eerder. De uitvoerprijzen waren 2,5 procent lager, de invoerprijzen 3,3 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen