Lagarde waarschuwt voor gevolgen impasse VS

Wanneer de Republikeinen en Democraten niet snel een overeenkomst bereiken over de Amerikaanse overheidsfinanciering en het verhogen van het schuldenplafond dreigt de wereldwijde economie te worden 'ontwricht'. 

Dat zei de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, maandagochtend Nederlandse tijd in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC.

Lagarde laakte in het vraaggesprek de Republikeinse plannen om prioriteit aan te brengen in de overheidsuitgaven. "Als grootste economie van de wereld kun je niet aan een dergelijke vorm van creatief boekhouden doen", aldus de baas van het IMF.

Bij een combinatie van een 'shutdown' en het bereiken van een schuldenplafond dreigt opnieuw een recessie, meent ze.

Niet eens

Republikeinen en Democraten konden het afgelopen weekeinde nog steeds niet eens worden over de invulling van de Amerikaanse overheidsuitgaven, waardoor de Amerikaanse overheid vooralsnog op slot blijft.

Ook over het verhogen van het schuldenplafond is nog geen akkoord. Wanneer dat plafond op 17 oktober wordt bereikt, bereikt het land een staat van wanbetaling.

Als gevolg daarvan zou de Amerikaanse overheid niet langer alle uitgaven kunnen betalen en moet zij uitstel van betaling aanvragen. Mocht het zover komen, dan willen de Republikeinen selectief geld gaan uitgeven. De meest bedreigende schuldeisers zouden in dat geval als eerste hun geld krijgen, terwijl er in de uitgaven aan sommige overheidsprogramma's flink moet worden gesneden.

Lagarde zet dit plan tegenover NBC weg als uiterst onverstandig. Ook vorige week benadrukte de IMF-baas al dat het rap naderende schuldenplafond een van de grootste bedreigingen vormt voor de economische stabiliteit. 

Zie ook: Wat is een shutdown?

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie