De Wereldbank gaat zijn kosten de komende drie jaar met minstens vierhonderd miljoen dollar verlagen.

Dat maakte Wereldbankpresident Jim Yong Kim vrijdag bekend.

Volgens Kim is de bezuinigingsoperatie noodzakelijk om de Wereldbank in staat te stellen zijn eigen doelen te halen. De bank heeft zich ten doel gesteld extreme armoede in 2030 uit de wereld te hebben geholpen en wil daarbij de welvaart van de armste mensen in ontwikkelingslanden aanzienlijk verhogen. Daarvoor zal de bank zelf echter veel efficiënter te werk moeten gaan.

Volgens Kim heeft de Wereldbank moeilijke keuzes te lang voor zich uitgeschoven. ''We gaan ons eigen medicijn slikken. We zullen manieren zoeken om onze opbrengsten te verhogen en de kosten te verlagen, net zoals we ministers van Financiën vertellen te doen.''

Efficiënter

Om de besparingen te realiseren, zal de organisatie van de ontwikkelingsbank efficiënter worden ingericht, zodat diverse afdelingen beter met elkaar gaan samenwerken.

Kim benadrukte de noodzaak daarvan door erop te wijzen dat de zes regionale divisies van de Wereldbank bijna volledig langs elkaar heen werken.

De besparingen moeten uiteindelijk ten goede komen aan de landen die geld van de Wereldbank ontvangen of lenen. Met de bezuinigingen zal worden getracht de hoeveelheid geld die de bank actief kan inzetten te vergroten, aldus Kim.