De voorspelling van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor het Nederlandse begrotingstekort in 2015 geeft een vertekend beeld.

Dat stelde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bij de jaarvergadering van het IMF in Washington.

Het IMF voorspelde deze week in een nieuwe publicatie dat het tekort van Nederland in 2015 hard oploopt, tot 4,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Dat is veel hoger dan het Centraal Planbureau (CPB) verwacht. ''Het IMF baseert zich op oude ramingen en doet andere aannames dan het CPB'', stelde Knot.

Eenmalige maatregelen

Het IMF neemt voorlopig aan dat het pakket van zes miljard euro aan bezuinigingen waarover momenteel wordt onderhandeld, alleen eenmalige maatregelen betreft, die niet doorwerken op de begroting voor 2015.

''Dat lijkt me niet reëel'', stelde Knot. ''Ik ga ervan uit dat het grotendeels om structurele maatregelen zal gaan.''

Doorwerken

Een woordvoerster van het IMF beaamde vrijdag de visie van Knot. ''De prognose voor het tekort in 2015 ging vooral omhoog omdat we aannemen dat de voorgestelde bezuinigingen tijdelijk zijn en niet doorwerken in 2015'', meldt ze aan persbureau ANP.

''Als de bezuinigingen worden verlengd, dan zullen de voorspellingen voor 2015 en verder een veel kleiner tekort laten zien.''

Het ministerie van Financiën liet donderdag al weten vast te houden aan de ramingen van het CPB. Die voorspellen voor 2015 een tekort van 2,8 procent.

Vijf vragen over de begrotingsregels