De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden gaan een voorstel indienen om het schuldenplafond voor de komende zes weken te verhogen.

Het voorstel zal echter alleen worden aangenomen als president Barack Obama ermee akkoord gaat om te onderhandelen over de shutdown.

Dat heeft de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner gezegd. Boehner zei dat hij het voorstel donderdag nog met Obama zal bespreken.

"Het is tijd dat deze onderhandelingen beginnen", aldus Boehner. Zijn Republikeinen hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Overheidsdiensten

Het plan moet voorkomen dat de Verenigde Staten na 17 oktober niet alle financiële verplichtingen meer kunnen nakomen. De VS bereiken die dag het schuldenplafond van 16,7 biljoen dollar.

Veel overheidsdiensten werden vorige week gesloten, nadat de Democraten van Obama en de Republikeinen het in het Congres niet eens waren geworden over de overheidsbegroting.

Eerdere shutdowns in de VS:

Beweeg de cursor over het diagram om de duur te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Patstelling

Het is nog maar de vraag of de nieuwe zet van de Republikeinen iets aan de huidige patstelling zal veranderen.

Obama heeft meermaals gezegd dat de Republikeinen eerst een eind moeten maken aan de shutdown en het schuldenplafond moeten verhogen voordat er kan worden onderhandeld over bezuinigingen en andere wensen van de Republikeinen.

Het Witte Huis noemt Boehners voorstel in een reactie 'een bemoedigend teken' en laat weten dat Obama waarschijnlijk akkoord zal gaan met een kortstondige verhoging van het schuldenplafond, mits hier geen verdere voorwaarden aan worden verbonden.

Achtergronden: Wat is een 'shutdown'? l Veel instellingen getroffenHoe nu verder?