De Italiaanse luchtvaartautoriteit Enac ziet in de financiële problemen bij Alitalia nog geen aanleiding de luchtvaartmaatschappij aan de grond te zetten.

Dat liet de organisatie donderdag weten na een gesprek met het bestuur. Desondanks dringt de tijd, omdat brandstofleverancier Eni dreigt zaterdag de kraan dicht te draaien, als Alitalia dan zijn openstaande rekeningen niet heeft betaald.

Hoewel de klok steeds dwingender begint te tikken, heeft het bestuur van de zwaar noodlijdende luchtvaartmaatschappij een vergadering die voor donderdag op de agenda stond, een dag opgeschoven. Dat meldde het Italiaanse persbureau Ansa, zonder de reden van het uitstel te vermelden.

Alitalia staat onder grote druk om snel nieuwe financiering te vinden. Het kijkt daarvoor onder meer naar partner Air France-KLM dat al een belang van 25 procent heeft.

De Italiaanse overheid is echter huiverig voor de strenge voorwaarden die Air France-KLM naar verluidt aan een nieuwe investering verbindt.

Gevreesd wordt dat het Frans-Nederlandse concern fors het mes wil zetten in zowel het personeelsbestand als het routenetwerk van zijn Italiaanse dochter. Dat zou een harde klap zijn voor de werkgelegenheid en het vestigingsklimaat in Italië.