ARMONK - De omzet en winst van computerfabrikant IBM zijn in het tweede kwartaal van dit jaar hoger uitgekomen dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet groeide met 7 procent naar 23,1 miljard dollar. De winst kwam 16,6 procent hoger uit, op 2 miljard dollar. Dat meldde IBM donderdag na het slot van beurs in New York.

Over de eerste zes maanden van dit jaar nam de omzet met 9 procent toe tot 45,4 miljard dollar. De winst steeg in het eerste halfjaar met 16,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, naar 3,6 miljard dollar.

Tevreden

Directeur Samuel Palmisano was tevreden over de resultaten van de computerfabrikant. Alle markten van IBM lieten een groei zien. In Europa en Afrika was een omzetgroei van 9 procent te melden. De kleinste groei was in de Verenigde Staten, met 2 procent.

Vrijwel alle divisies van IBM kenden een omzetgroei. Vooral de hardware-divisie had een sterk kwartaal, met een omzetgroei van 12 procent naar 7,4 miljard dollar. De omzet bij Global Services kwam uit op 11,3 miljard dollar, een toename van 6,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Software

Het onderdeel software speelde vrijwel quitte dankzij gunstige wisselkoersen. Zonder het positieve effect van de dollar ten opzichte van de dure euro, zou de omzet 4 procent lager zijn uitgekomen. Bij de divisie Global Financing zakte de omzet met 3 procent.