In het derde kwartaal van 2013 zijn 19,7 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook ten opzichte van het tweede kwartaal dit jaar is er sprake van een stijging, namelijk 10 procent.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de grootste makelaarsorganisatie van Nederland.

"Het is voor het eerst sinds 2005 dat in twee opeenvolgende kwartalen het aantal transacties is toegenomen", zegt voorzitter Ger Hukker. De NVM denkt dat voorzichtig herstel in gang is gezet.

Huizenprijzen

De huizenprijzen blijven echter dalen; de prijzen liggen 3,6 procent lager dan een jaar geleden. De prijs van de verkochte woning ligt op gemiddeld 205.000 euro.

Volgens de makelaarsorganisatie is de "snelle daling eruit". In het derde kwartaal is 0,6 procent van de prijs gezakt ten opzichte van het tweede kwartaal.

De NVM verwacht dat de daling van de huizenprijzen over heel 2013 zal uitkomen op minder dan 4 procent. 

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de NVM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In het derde kwartaal zijn 22.700 woningen verkocht door NVM-makelaars. De organisatie schat dat het aantal woningverkopen voor de gehele markt op 30.700 ligt.

Vorig jaar in het derde kwartaal verkochten NVM-makelaars nog 18.992 woningen. Destijds dreigde de overdrachtsbelasting per 1 juli verhoogd te worden, waardoor er extra aankopen in het tweede kwartaal plaatsvonden. Het aantal woningverkopen in het derde kwartaal lag daardoor iets lager.

Derde kwartaal

Dit jaar is het derde kwartaal het beste kwartaal tot nu toe. Bijzonder, volgens Hukker: "Normaal gesproken daalt het aantal transacties in een derde kwartaal gemiddeld met 6,3 procent. Het is de zomerperiode, waarin veel Nederlanders meer bezig zijn met vakantie dan met huizenjacht."

Hukker denkt dat de oorzaak ligt in het teruggekeerde vertrouwen en de toegenomen betaalbaarheid.

Het totaal aantal verkochte woningen van de eerste negen maanden van 2013 ligt hoger dan dezelfde periode vorig jaar. 

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de NVM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Randstad

Hukker tekent aan dat niet de hele woningmarkt profiteert. "Het gaat op dit moment met name in de Randstad een stuk beter. Veel regio's blijven echter duidelijk achter. Vooral in krimpgebieden en op het platteland zien NVM-makelaars nauwelijks tekenen van herstel."

De steden Amsterdam, Groningen en Leiden zijn samen met de Zaanstreek de vier best presterende regio's. Noordoost-Groningen, Oost-Friesland, Duiven-Westervoort en Doetinchem presteren het zwakst.

Verkooptijd

De gemiddeld verkochte woning werd in het derde kwartaal binnen 159 dagen verkocht. Vorig kwartaal was dat nog 176 dagen.

Voor het eerst sinds 2011 is daar sprake van een daling. Vooral tussenwoningen laten een daling van de verkooptijd zien. Bij appartementen stijgt de gemiddelde verkooptijd.

Het aanbod van koopwoningen daalt, vooral bij tussen- en hoekwoningen.

Optimisme

Hukker zegt ondanks de positieve signalen te waken voor te veel optimisme, want de woningmarkt is nog lang niet terug op het oude niveau. "Het belangrijkste zorgpunt betreft woningen die al langere tijd te koop staan, hiervan wordt procentueel zeer weinig verkocht."

"Het zijn vaak woningen die voor een te hoge prijs in de markt zijn gezet, en mede daardoor niet verkocht zijn. Dit 'oude' aanbod krijgt ook nauwelijks kijkers, hoeveel Open Huizen Dagen we ook organiseren." 

Zie ook: 'Woningverkoop in 2013 iets lager dan in 2012'  

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl