De noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia wil nu met een kapitaalsverhoging 250 miljoen euro ophalen om overeind te kunnen blijven. 

Dat meldden bronnen rond het bedrijf aan financieel persbureau Bloomberg.

Eerder was Alitalia van plan minimaal 100 miljoen euro op te halen met een kapitaalverhoging. Het bestuur van Alitalia stemt mogelijk donderdag al in met het plan. Volgens de ingewijden wil Alitalia naast de kapitaalverhoging van 250 miljoen ook nog 200 miljoen euro aan bankleningen krijgen. De aandeelhouders van Alitalia komen op 14 oktober bijeen om te stemmen over de plannen van het bedrijf.

Oplossing

De Italiaanse overheid probeert het staatsspoorbedrijf Ferrovie dello Stato zo ver te krijgen dat het investeert in Alitalia. Premier Enrico Letta zou nog voor de bestuursvergadering op donderdagmiddag met een oplossing voor Alitalia willen komen.

De Nederlands-Franse combinatie Air France-KLM heeft een belang van 25 procent in Alitalia en voert naar verluidt gesprekken om dat belang uit te breiden. Daar zouden echter wel strikte voorwaarden aan zijn verbonden en dat ziet de regering niet zitten.

Italiaanse media meldden eerder op de dag dat het zou gaan om een kapitaalverhoging van 300 miljoen euro, plus nog 200 miljoen euro uit andere middelen.

Ook werd woensdag gemeld dat het Italiaanse olieconcern Eni zijn brandstofleveringen aan Alitalia na zaterdag stop zal zetten vanwege de financiële malaise bij de maatschappij. Alitalia heeft naar verluidt voor meer dan 30 miljoen euro aan onbetaalde rekeningen voor brandstof bij Eni openstaan.