Stakende werknemers van Grolsch in Enschede zijn bereid tot onaangekondigde of langer durende acties als de directie niet ingaat op hun looneisen.

Dat zegt bestuurder van FNV Bondgenoten Erik de Vries. Woensdag staakten 150 man voor een hoge structurele loonsverhoging.

De brouwerij in Enschede werd woensdag volgens de vakbond twee uur lang stilgelegd. Om 15.00 uur ging de middagploeg weer aan het werk.

Volgens De Vries zijn de medewerkers getergd over de situatie. "Ze houden van Grolsch en zijn enorm trots op hun bedrijf. Maar men vindt het tegelijkertijd echt onverteerbaar dat het moederbedrijf zo met de belangen van de mensen omspringt", zegt De Vries.

Volgens de vakbond maakte de directie van Grolsch geen gebruik van de uitnodiging om de stakers toe te spreken en was er verder ook geen contact.

Loonsverhoging

De medewerkers van Grolsch willen een structurele loonsverhoging van 2 procent, zoals de collega's bij Heineken al eerder binnenhaalden. Grolsch biedt volgens de bond een verhoging van 0,75 procent.

Het personeel kan de loonsverhoging wel aanvullen tot 2 procent, als de fabriek aan een bepaalde prestatienorm voldoet. In ruil daarvoor moeten wel drie atv-dagen worden ingeleverd. De beloningsconstructie zou zijn opgelegd door SABMiller, de eigenaar van Grolsch.

Het is voor het eerst in de 400-jarige geschiedenis van de Twentse brouwer dat werknemers het werk hebben neergelegd zegt FNV Bondgenoten.

Broekriem

Grolsch zegt ervan overtuigd te zijn in deze tijd van crisis een goed voorstel te hebben neergelegd. "We willen de loonkosten meer afhankelijk maken van het welzijn van de brouwerij. Doet de brouwerij het goed, dan plukken alle medewerkers daar de vruchten van. Heeft de brouwerij het moeilijk, dan halen we allemaal de broekriem aan en beschermen we samen de werkgelegenheid bij Grolsch", aldus een woordvoerster.

Volgens Grolsch is het bedrijf op dit moment onvoldoende concurrerend. "Onze kosten zijn simpelweg te hoog. Te hoog vergeleken met concurrerende brouwerijen in Nederland. Helaas sluit de vakorganisatie haar ogen voor de context waarin we verkeren."