Piloten in Europa krijgen te maken met uniforme maatregelen met betrekking tot de rust- en vliegtijden.

Daarover heeft het Europees Parlement woensdagochtend besloten.

Zo mogen piloten tijdens nachtvluchten niet langer dan 11 uur achter de stuurknuppel zitten. Ook mogen ze niet meer dan 1000 uur in 1 jaar tijd vliegen.

Een voorstel om de plannen van de Europese Commissie over de nieuwe vliegtijden af te wijzen, redde het woensdag in het EP in Straatsburg niet.

De transportcommissie van het EU-parlement zag niets in de plannen, maar is nu teruggefloten door de collega's. Inhoudelijk konden de Europarlementariërs niets veranderen aan de voorstellen.

Onveilig

Steven Verhagen, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), noemt de nieuwe maatregelen een stuk onveiliger.

"Nachtvluchten zouden volgens wetenschappelijk onderzoek niet langer dan 10 uur mogen duren,  maar met de nieuwe regels kan dit oplopen tot 14 uur", zegt Verhagen.

Hij noemt het goed dat er nu uniforme regels zijn, maar is niet te spreken over Eurocommissaris Siim Kalas (Transport), die de regels uiteindelijk heeft doorgevoerd. "Kalas heeft ons een kunstje geflikt. Wij zijn uitermate teleurgesteld", zegt Verhagen.

Ook noemt hij de situatie waarin werknemers reserve staan en eventueel daarna moeten werken verre van ideaal. "Dat kan ertoe leiden dat piloten 22 uur of langer aan het werk zijn, terwijl Kalas zegt dat dit niet langer dan 18 uur mag zijn."

Europarlementariërs 

Ook de Europarlementariërs Dennis de Jong (SP), Peter van Dalen (ChristenUnie) en Marije Cornelissen (GroenLinks) snappen niets van het besluit van het EP. Ze wijzen er op dat piloten en cabinepersoneel nu al vaak oververmoeid zijn.

Hun CDA-collega Corien Wortmann-Kool stelt dat vliegen in Europa juist veiliger wordt. ''Bijna voor alle EU-landen betekent dit voorstel een aanzienlijke verbetering. Strengere eisen zorgen voor meer veiligheid. Veiligheid gaat voor alles. Dus is het belangrijk deze wetgeving te steunen," aldus Wortmann.

Volgens Verhagen heeft het CDA gezien dit standpunt er niets van begrepen.