UTRECHT - Een huishouden gooit per jaar gemiddeld dertien broden weg. In totaal verdwijnt er per huishouden jaarlijks 110 tot 165 kilo eten en drinken in de vuilnisbak. Dat is zonde van de euro die daarvoor is betaald. Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud, dat in folders op zijn website tips geeft hoe geld valt te besparen.

Drie op de tien huishoudens staat regelmatig of altijd rood, aldus het Nibud. Reden voor het instituut om met adviezen te komen die niet alleen goed zijn voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Het gaat om simpele tips als: let beter op de houdbaarheidsdatum van producten en maak het oudste het eerst op, bewaar etenswaren op de juiste temperatuur. Water kan het beste in een waterkoker worden gekookt, want dat is goedkoper dan op gas of in een magnetron.

Ook op het gebruik van elektrische apparaten valt een hoop te bezuinigen. De stand-by-stand van elektrische apparaten kost een gemiddeld huishouden circa 85,50 euro aan energie per jaar. Wassen op 40 graden kost bijna half zoveel stroom als wassen op 60 graden. Ook autorijden kan goedkoper, wanneer op de rijstijl wordt gelet.