AMSTERDAM - De winstwaarschuwing die de Amerikaanse computergigant IBM maandagmiddag afgaf, sleurde de Europese effectenbeurzen mee verder de diepte in.


Bekijk de video

De graadmeters moesten een behoorlijke veer laten. Zo sloot de toonaangevende AEX-index 1,56 procent lager op 509,06 punten. Daarmee is de beurs door de belangrijke weerstand van 512 punten heengegaan.

Frankrijk en Duitsland

In Frankrijk kwam de CAC-index uit op een verlies van 1,86 procent. De Duitse DAX noteerde aan het einde van de middag een verlies van bijna 2 procent. Daar deden door crisis met het Kirch-mediaconcern ook de 'financials' het slecht.

In Frankfurt wordt tot 20.00 uur doorgehandeld. De FTSE in Londen was goed voor een verlies van 55 punten, ofwel 1,05 procent

Schok

Voor een handelaar is de winstwaarschuwing van IBM een schok. "Het is de eerste keer in ongeveer tien jaar dat het bedrijf met een dergelijk bericht komt. Het is voor de branche zo belangrijk omdat IBM echt in alle sectoren van de automatisering zit.

Niet alleen in de hardware, maar ook in diensten. Daarom krijgen niet alleen bedrijven als Philips en ASML een tik. Ook Getronics en CMG, traditionele dienstverleners, worden meegesleept."

Volgens de handelaar is het een veeg teken dat grote klanten niet willen bestellen bij IBM. "Daardoor komt de vraag op hoe sterk eigenlijk het herstel van de Amerikaanse economie is."

Nederland

In Amsterdam waren de grootste dalers ASML (-5,9 procent op ,59 euro), Philips (-5,7 procent op 31,70 euro), KPNQwest (-4,3 procent op 3,35 euro), CMG (-3,9 procent op 3,98 euro) en Getronics (-4,3 procent op 3,54 euro).

Ook ICT-bedrijven in het buitenland werden meegesleurd. Zo daalden de koersen van France Telecom met ,3 procent, Alcatel met 3,29 procent, Cap Gemini Ernst & Young ,67 procent en Invensys met 4,45 procent.

Ahold

Verder gaf kruideniersconcern Ahold uitleg over de winstcijfers van het vorige jaar. De koers van het bedrijf viel vorige week met ongeveer 10 procent in drie dagen.

Na een telefonische vergadering met analisten herstelde Ahold 2,4 procent op 27,65 euro. "Het bedrijf wint dit jaar de hoofdprijs investor relations zeker niet", zo reageert een handelaar. "Het is toch pijnlijk dat de handelwijze van de onderneming over de rug van belegger moet gaan."

Aandelen Anglo American leken op de beurs in Londen in de uitverkoop te staan. Het fonds zakte bijna 3 procent in waarde nadat de mijngigant had aangekondigd voor 1 miljard dollar aan convertibele obligaties uit te schrijven.

Financials

Op de beurs van Frankfurt verloren vooral de 'financials'. Alle belangrijke geldschieters van KirchGruppe, die maandag surseance van betaling heeft aangevraagd voor zijn kernactiviteiten, moesten flinke koersdalingen incasseren. Met name de Bayerische Hypo- und Vereinsbank was uit de gratie. Het fonds stond eind van de middag op een verlies van 2,6 procent.

Euro

De euro verloor opnieuw terrein. Ditmaal noteerde de Europese munt 0,8750 dollar tegen 0,88 dollar vrijdagmiddag. Ook ten opzichte van het pond sterling nam de munt in waarde af tot 0,6110.

Vrijdag was de euro rond het sluitingstijdstip van de Europese beurzen nog 0,6120 pond waard.