In het tweede kwartaal was het verlies van het bedrijf 9,3 miljard euro

DEN HAAG - Telecomconcern KPN heeft in het tweede kwartaal een verlies geleden van 9,3 miljard euro. Dit komt vooral door een afschrijving van 9 miljard euro op onder meer UMTS-licenties in Duitsland en België. Het 15-procentsbelang in Hutchison 3G in Engeland werd voor 1,2 miljard afgeschreven. Dat heeft KPN dinsdag bekendgemaakt.


Bekijk video

Afgezien van de afwaardering op mobiele activa hadden andere bijzondere posten een negatief effect van 154 miljoen euro. Zo kostte het faillissement van KPNQwest KPN, dat een groot belang in het bedrijf had, met name in België een forse duit.

79 miljoen

Exclusief bijzondere posten liep het verlies over het tweede kwartaal terug naar 79 miljoen euro. Een jaar eerder stond daar nog miljoen tegenover. De omzet daalde met 3 procent tot iets meer dan 3 miljard euro.

Over de eerste zes maanden van dit jaar ging de omzet met 3 procent omlaag. Het telecombedrijf zette in totaal ruim 6 miljard euro om. Het nettoverlies kwam over de eerste zes maanden uit op miljoen euro, in vergelijking met 754 in 2001.

'Boven verwachting'

Bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer noemt de onderliggende bedrijfsresultaten boven verwachting. Over heel 2002 voorspelt hij daarom een beter resultaat dan eerder aangegeven. Hoewel KPN de eerste mobiele telefonie-aanbieder is die UMTS-licenties afwaardeert, is dit volgens Scheepbouwer de enige verstandige handelwijze.

Omdat KPN Belgium zich niet zelfstandig blijkt te kunnen bedruipen, bekijkt het moederbedrijf de mogelijkheden om bij de zuiderburen met andere partijen te gaan samenwerken. Er wordt inmiddels met een aantal geïnteresseerde partijen gesproken, aldus KPN.