HELSINKI - Nokia heeft zijn aandeelhouders donderdag onaangenaam verrast met een nieuwe winstwaarschuwing. Het aandeel van de toonaangevende fabrikant van mobiele telefoons daalde daardoor meer dan 10 procent op de effectenbeurs in Helsinki.

Het Finse concern liet bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal weten dat de winstgevendheid onder druk staat door de prijzenslag die het voert met concurrenten. De nettowinst zal in het derde kwartaal daardoor uitkomen op 8 tot 10 eurocent per aandeel tegen 17 cent in dezelfde periode van 2003. Ook wordt rekening gehouden met een lagere omzet.

Moeilijk kwartaal

Nokia heeft al een moeilijk kwartaal achter de rug. In de periode april-juni leverde het concern marktaandeel in, waardoor de omzet 5 procent zakte tot 6,64 miljard euro.

De nettowinst steeg wel, van 624 miljoen euro een jaar geleden tot 712 miljoen euro, maar dat was te danken aan eenmalige baten. De baten kwamen voort uit een teruggave van verzekeringspremies en uit de verkoop van een obligatie van France Telecom.