De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar vermoedelijk uit de huidige recessie gekropen. 

Die voorspelling doet Klaas Knot maandag, president van De Nederlandsche Bank (DNB), tijdens een halfjaarlijks overzicht van ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de financiële stabiliteit van Nederland.

"Ik ben redelijk optimistisch over de Nederlandse economie. Heel veel seinen staan op groen", zegt Knot. 

De toezichthouder is positief omdat voor Nederland relevante buurlanden, zoals Duitsland en Frankrijk, vanaf het tweede kwartaal goede cijfers hebben laten zien.

Wereldhandel

"De wereldhandel trekt aan, dat is voor Nederland de belangrijkste indicator voor economisch herstel. Dat moet altijd vanuit de export komen", aldus Knot. 

Of de economie daadwerkelijk niet verder krimpt zoals de afgelopen vier kwartalen het geval was, moet nog blijken uit de cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) die halverwege november bekend worden gemaakt.

"Het kan bijna niet anders dan dat die cijfers positief zullen zijn over de Nederlandse economie", zegt Knot daarover.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van DNB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Bedrijvigheid

Knot baseert zijn voorspelling op de inkoopmanagersindex (PMI) die de bedrijvigheid weerspiegelt. Volgens de toezichthouder voorspelt dat cijfer het best wat het groeicijfer per kwartaal gaat worden. Knot: "Met die indicator is Nederland doorgestoten naar de koppositie in de eurozone."

Vorige week berichtte Nevi, de branchevereniging van inkoop en supply management, dat de PMI is gestegen van 53,5 in augustus naar 55,8 in september. Een cijfer boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Woningmarkt

Een tweede indicator die volgens Knot duidt op herstel, is de in zijn woorden “uitbodeming” van de huizenmarkt. 

"In bepaalde regio’s is er een einde gekomen aan dalende huizenprijzen. Potentiële kopers zullen zich niet meteen zorgen maken of de waarde van hun nieuwe woning in het eerste jaar direct 10 procent zal dalen."

Daarmee zegt de DNB-president niet dat de huizenprijzen direct zullen stijgen, maar de stabiliteit leidt tot meer zekerheid.

Knot: "Dat betekent dat mensen weer financiële plannen kunnen maken. Het zou mij niet verbazen dat Nederlanders toe zijn aan het kopen van een nieuw huis die dat eerder hebben uitgesteld vanwege de onzekerheid over de huizenprijzen."

De centrale bank heeft naar eigen zeggen de woningmarkt goed op het netvlies staan. "Door schade en schande wijs geworden", voegt Knot er wel nog aan toe.

Politiek

Het grootste risico dat economische groei in de weg staat, is volgens Knot de politieke situatie. 

"Het kan toch niet zo zijn dat we economisch herstel in de waagschaal leggen doordat de politiek niet in staat is om datgene te doen wat nodig is om onze overheidsfinanciën beheersbaar te houden."

Want, zo stelt Knot, de bezuiniging van zes miljard die door Brussel is opgelegd om het begrotingstekort in toom te houden, leidt niet tot een verbetering van de overheidsfinanciën in 2014, maar moet voorkomen dat het structurele begrotingstekort verder oploopt.

Werkloosheid

Een percentage waaruit nog geen economische opleving blijkt, is die van de werkloosheid. In augustus was volgens het CBS 8,6 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Maar volgens Knot procent is dit ingecalculeerd. "De werkloosheid is een vertraagde indicator, dus de ontwikkeling nu zegt iets over de economische groei van vorig jaar. Als de economie weer groeit, zal het ook even duren voordat de werkloosheid daalt."

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier