AMSTERDAM - Mensen die zuiniger met stroom omgaan kunnen gemakkelijk zo'n 100 euro op hun energienota besparen. Met name mensen die veel huishoudelijke apparaten in de waakstand (stand-by) hebben, verspillen onnodig veel stroom. Dat meldt Algemeen Dagblad op basis van een onderzoek dat Greenpeace donderdag presenteert.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecofys. Standby-apparaten verbruiken ook stroom als ze 'uit' staan. Voorbeelden zijn met name televisies, maar ook magnetrons en wasmachines. Volgens de onderzoekers ging in 2000 12 procent van alle stroom op aan apparaten in de wachtstand. In 2010 zal dat naar verwachting zijn opgelopen tot 17 procent.

"Je zou het milieu en je portemonnee een groot plezier doen door de stekkers van deze apparaten uit het stopcontact te trekken als je ze niet gebruikt", zegt een woordvoerder van Greenpeace in de krant. Ook fabrikanten kunnen een bijdrage leveren door de stand-by functies zuiniger kunnen maken. Dat zou de consument 30 tot 40 euro per jaar schelen.