MOSKOU - Onderhandelingen met Rusland dat sinds 29 juni de grenzen dichthoudt voor Nederlandse bloemen, zijn opnieuw vastgelopen. De bloemensector heeft zijn hoop gevestigd op minister Bot van Buitenlandse Zaken voor "een zetje in de goede richting".

"Op deze manier komen we er niet uit", stelt hoofd handelspolitieke zaken Lanning van het Hoofdbedrijfsschap Agrarische Groothandel. Hij heeft in Moskou een ambtelijke delegatie uit Nederland, die dinsdag en woensdag overlegd heeft met de Russische onderminister van Landbouw Dankvert, van raad en daad voorzien.

Niet reeël

Niet dat het veel hielp. "De Russen stellen eisen die ons inziens niet reeël zijn." Moskou eist garanties dat aan de grens echte papieren worden getoond. Maar als de spullen eenmaal Nederland uit zijn, kun je moeilijk die garantie geven, meent Lanning.

Hij vergelijkt het met de Europese Centrale Bank die niet de garantie kan geven dat eurobankbiljetten niet nagemaakt kunnen worden. Bovendien heeft de Russische overheid volgens de Nederlandse bloemenman een eigen verantwoordelijkheid om controle uit te ofenen op de import.

Insect

Lanning concludeert dat de maatregel van het importverbod niet in verhouding staat tot het probleem. De Russische grenzen gingen dicht, nadat in een partij bloemen uit Nederland het insect trips was gevonden. "Daarvoor hoef je niet de hele export stil te leggen."

De Nederlandse ambassadeur in Moskou gaat de komende dagen opnieuw proberen een oplossing te vinden met de Russen. Een mogelijkheid daarna is een bezoek van minister Bot. "Ons zou dat welkom zijn", aldus Lanning. De Russen "begrijpen het Nederlandse syteem niet of het zou kunnen dat ze de ervaring missen. Wij hebben aangeboden ze alles uit te leggen, maar daar zeggen ze geen ja op."

Brief

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw in Den Haag is Nederland nog 'in gesprek' met Moskou. "Er komt een brief en een uitnodiging aan de Russen om te komen kijken hoe het keuren er bij ons aan toe gaat."

De Russen wijzen volgens hem Nederland op internationale afspraken, waarvan Nederland vindt dat het die naleeft. "Maar er slipt wel eens een foutje in." De Russen vallen er ook over dat formulieren soms niet in een taal zijn ingevuld.

Doorbraak

Minister Bot kan misschien wel een doorbraak regelen. Hij zal de bloemenimport op zijn bezoek aan Moskou, dat gepland stond, ter sprake brengen, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Rusland is voor de Nederlandse bloemenexporteurs een sterke groeimarkt. In de eerste vijf maanden is de export daarheen gestegen tot 60 miljoen euro. Een meevaller is dat deze periode van het jaar er niet zo'n grote vraag is, aldus Lanning.