AMSTERDAM - Philips daagt scheermessenfabrikant Gillette voor de rechter in de Verenigde Staten en Duitsland. Het elektronicaconcern claimt dat Gillette inbreuk heeft gemaakt op de patenten van Philips' mondverzorgingslijn Sonicare.

Sonicare heeft volgens Philips meer dan vijftien miljoen gebruikers wereldwijd. "We verwelkomen concurrentie in de markt, maar het is een ander verhaal als bedrijven geen respect hebben voor onze uitvindingen", meldde Philips woensdag.

Op en neer

Volgens een woordvoerster van Philips gaat het om de nieuwste technologie elektrische tandenborstels. "Nieuw aan deze borstels is dat ze niet alleen draaien maar ook op en neer bewegen. De tandenborstel die Gillette op de markt wil brengen, lijkt teveel op die van Philips."

Philips brengt de Sonicare vanaf ongeveer 1994 op de markt. De patenten voor deze tandenborstellijn zijn volgens Philips in 1995 ingediend in de Verenigde Staten en in 2000 in Europa.

Duitsland

Gillette brengt via het merk Oral B ook (elektrische) tandenborstels op de markt. De rechtszaak dient in Duitsland omdat daar de borstels worden geproduceerd. De Verenigde Staten zijn de grootste afzetmarkt van Philips, vandaar dat daar ook een rechtszaak gaat dienen. Een woordvoerster weet nog niet wanneer de zittingen zijn.