UTRECHT - Vakbond FNV Bondgenoten wil dat de NS de werkgelegenheid van alle werknemers garandeert. Het sociaal plan bij het spoorbedrijf is door de bezuinigingen op de WW-uitkering "niets meer waard", liet de vakbond woensdag weten.

De vakbond heeft woensdag een brief over de kwestie gestuurd aan NS-directeur Veenman. De FNV ageert tegen de nieuwe WW-regels van het kabinet en stelt dat de inkomenspositie van het niet-rijdend personeel bij ontslag ernstig wordt aangetast. Het rijdend personeel heeft wel een werkgarantie tot 2010.

Sociaal plan

De komende jaren verdwijnen er bij de NS honderden arbeidsplaatsen. Hiervoor hebben de bonden met de NS een sociaal plan afgesproken. Overtollig personeel wordt naar nieuw werk begeleid of komt in aanmerking voor een ouderenregeling.

"Maar met de nieuwe WW-maatregelen is het sociaal plan niet meer verantwoord", zegt FNV-bestuurder A. van den Berg. "Mensen die kort in dienst zijn gaan direct de bijstand in en oudere werknemers moeten eerst hun ontslagvergoeding opeten voordat ze WW krijgen."

Signaal

De FNV wil met de brief ook een signaal afgeven naar het kabinet. "We hebben deze brief ook aan Veenman gestuurd in de hoop dat hij een lobby opzet om de WW-maatregelen terug te draaien", aldus Van den Berg. De NS kon woensdagmiddag nog geen reactie geven.