MOSKOU - Het Russische olieconcern Yukos gaat deze maand een deel van zijn belastingschuld betalen. Het bedrijf kondigde woensdag aan dat het voorlopig maximaal 1,3 miljard dollar wil voldoen van de aanslag van 3,4 miljard dollar over 2000.

Yukos is binnen "een redelijke termijn" bereid om meer betalingen te doen. De grootste olieproducent van Rusland zal dan naar eigen zeggen meer schulden moeten aangaan of bezittingen moeten verkopen.

In totaal moet Yukos bijna 7 miljard dollar aan achterstallige belastingen betalen over de jaren 2000 en 2001 omdat regionale belastingvrijstellingen zouden zijn misbruikt.

Chodorkovski

Velen vermoeden echter dat Yukos wordt afgerekend voor de politieke ambities van zijn voormalige topman Michail Chodorkovski. Tegen Chodorkovski loopt momenteel een proces wegens fraude en belastingontduiking.

Yukos voerde de afgelopen weken met de Russische autoriteiten een pokerspel over de schulden. De schuld van 3,4 miljard dollar over 2000 had eigenlijk vorige week woensdag al moeten worden voldaan, maar na het verlopen van de deadline bleef het vooral stil. Yukos bood de belastingdienst wel aan om 8 miljard dollar over een periode van drie jaar te betalen.

Falliet

Bij directe inning van alle schulden, zal Yukos vrijwel zeker failliet gaan. Dat zou een grote klap betekenen voor de Russische olieproductie, die voor eenvijfde afhankelijk is van Yukos.