De directie van KPN is tot nu toe te terughoudend geweest in de communicatie over de onderhandelingen met América Móvil (AMX), het Mexicaanse bedrijf dat een overnamebod op het Nederlandse telecombedrijf voorbereid.

Dat zegt Jan Maarten Slagter, voorzitter van beleggersvereniging VEB dinsdag tegen NU.nl.

"De inhoud van de persberichten die sinds 9 augustus (de datum waarop AMX de overnameplannen wereldkundig maakte, red.) door de directie naar buiten zijn gebracht is minimaal", zegt Slagter.

Hij vervolgt: "De directie zegt alleen: we hebben een bod gekregen en we weten dat er een beschermingsconstructie door de Stichting KPN is opgeworpen. Gaat u rustig slapen. Intussen is de financieel directeur van KPN opgestapt, daar krijgen we ook nauwelijks informatie over. Ik ben blij dat ik morgen de directie in de ogen kan kijken en vragen kan stellen."

Bava

Slagter ziet zijn kans woensdag tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (bava) van KPN. Op de agenda staat de verkoop van de Duitse KPN-dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica voor 8,55 miljard euro, maar de VEB heeft op haar site al aangekondigd dat alles zal draaien om de vraag: 'wat is een goed overnamebod van AMX?'

Slagter: "De verkoop van E-Plus is een gelopen race, iedereen is het daar over eens. Het is onaanvaardbaar als KPN zich strak aan de agenda houdt en niets over de onderhandelingen willen zeggen. Ze zitten middenin een overnamestrijd, dat kan gewoon niet."

Mening

De VEB-voorman verwacht op zijn minst de mening te horen van de KPN-directie over de beschermingsconstructie van de Stichting Preferente Aandelen B KPN, die - op 1 aandeel na - de helft van alle KPN-aandelen in bezit heeft.

Die stichting heeft door een beschermingswal op te werpen een overname onmogelijk gemaakt en zet in feite alle andere aandeelhouders buitenspel omdat zij met deze actie een meerderheid van het stemrecht in handen heeft.

"De stichting doet dat omdat AMX zonder overleg vooraf een vijandige overname voorbereidt. Wat vindt het bestuur  van KPN daarvan? Vinden zij dit ook een vijandige overname?", vraagt Slagter zich af. 

"De ingreep van de stichting heeft de zeggenschap van iedere aandeelhouder ingrijpend aangepast. Daar kun je als directie niet niets over zeggen", aldus Slagter.

Bod

Het Mexicaanse bedrijf heeft tot nu toe een bod gedaan van 2.40 euro per aandeel. De VEB rekende uit dat hier minimaal 25 cent bovenop moet. Een hoger verkoopbedrag bij de voorgenomen verkoop van E-Plus aan Telefónica en een belastingvoordeel bij diezelfde verkoop zouden een hogere verkoopprijs rechtvaardigen.

Dinsdagochtend meldde persbureau Bloomberg dat KPN eveneens een prijs van 2.65 euro per aandeel verlangt bij een overname. De onderhandelingen zouden hierdoor stroef verlopen. 

KPN wil tot nu toe niets kwijt over de voortgang met het Mexicaanse AMX omdat het geen koersgevoelige informatie naar buiten wil brengen, maar volgens Slagter is een beursgenoteerd bedrijf dat juist verplicht. 

"Alleen als er een belang is dat zwaarder weegt dan het naar buiten brengen van de informatie hoef je dat als bedrijf niet te doen. Dat zijn uitzonderingen."

Terughoudend

Slagter vindt dat de Stichting KPN de beschermingswal aan de snelle kant heeft opgeworpen.

"Je moet terughoudend omgaan met beschermingsconstructies, de VEB is hier in principe ook op tegen. Of het in dit geval is toegestaan, is uiteindelijk aan de rechter. Wij hebben vooralsnog geen plannen een kort geding aan te spannen over die vraag."

Het beoogde resultaat is namelijk tot nu toe bevredigend, zo vindt de VEB. "KPN en AMX zitten nu dankzij de Stichting samen om de tafel. Als daar een beter bod uitkomt voor de aandeelhouders zijn wij natuurlijk tevreden. Maar we zullen moeten afwachten wat er uiteindelijk in het overnamebod staat." 

Profiel KPN | Profiel Carlos Slim | Profiel América Móvil De overname van KPN: wat ging er vooraf