AMSTERDAM - De brandweerkorpsen van Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Eindhoven en Heerlen hebben woensdag actie gevoerd tegen hun gemeenten. De brandweerlieden protesteren tegen de afschaffing van het Functioneel Leeftijdsontslag (FLO), een regeling waarmee brandweerlieden met 55 jaar kunnen stoppen met werken.

In Amsterdam kwamen ongeveer vierhonderd brandweerlieden en ambulancepersoneel uitleggen dat zij niet van plan zijn tot hun 65e te werken.

Regeling

Vorige week kondigde de vakbond Abvakabo FNV aan de brief, waarin gemeenten aankondigen de collectieve regeling FLO te willen schrappen, terug te brengen naar de burgemeesters. Op dit moment mogen alle brandweerlieden en ambulancepersoneel in dienst van de gemeente stoppen met werken als ze 55 jaar zijn. De gemeenten willen van deze regeling af.

Voor het stadhuis in Amsterdam stonden woensdag verscheidene brandweerauto's en zo'n vierhonderd brandweermannen. P. Wiechmann van de vakbond Abvakabo legde nog eens uit. "Wie voorstelt het FLO af te schaffen speelt met vuur, en daar weten jullie wel raad mee."

Schuim

Naast het terugbrengen van de brief mat de brandweer in Amsterdam ook de hal van het stadhuis op. "Dan weten we hoeveel schuim we nodig hebben om de hal een volgende keer mee te vullen", zei een van de mannen.

Burgemeester Cohen was niet aanwezig, dus het wachten was op loco-burgemeester F. Huffnagel. De brandweerlieden vonden het te lang duren en besloten het stadhuis te bestormen. Eenmaal buiten nam Huffnagel de brief en een petitie in handen. Hij kon de betogers niet veel beloven.

Voorbarig

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten liet woensdag weten de acties voorbarig te vinden omdat er nog geen concrete voorstellen zijn gedaan voor het afschaffen van het FLO en het treffen van een alternatieve regeling voor medewerkers in psychisch en fysiek zware beroepen.

Wiechmann zei woensdag dat de acties slechts een waarschuwing zijn. "Luisteren de gemeenten nu niet, dan kunnen zij in september meer acties verwachten. En dan kan ik niet uitsluiten dat ze iets met de meetresultaten gaan doen," aldus Wiechmann.