De internationale papierproducent Sappi overweegt zijn fabriek in Nijmegen te sluiten. Dat liet het bedrijf maandag weten.

Door de slechte economische omstandigheden, de aanhoudend krimpende vraag naar drukwerk en stijgende grondstofkosten draaien de Europese activiteiten van Sappi met verlies.

Het bedrijf heeft daarom alle fabrieken tegen het licht gehouden en besloten het aantal productiefaciliteiten te beperken. De belangrijkste optie is daarbij om de productie uit Nijmegen over te hevelen naar andere fabrieken in Europa.

Bij de Nijmeegse fabriek werken 192 mensen. Het bedrijf heeft zijn plannen maandag voorgelegd aan de ondernemingsraad en vakbonden.

De productiedirecteur van Sappi in Europa, Mat Quaedvlieg, zei maandag tegen Omroep Gelderland te hopen op een partij die de fabriek wil overnemen. Hij ziet vooral mogelijkheden in de verpakkingsindustrie.

Het van oorsprong Zuid-Afrikaanse Sappi (South African Pulp and Paper Industries) heeft fabrieken in een groot aantal Europese landen, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Het bedrijf haalt iets meer dan de helft van zijn omzet uit Europa.