Meubelgigant Ikea heeft besloten zonnepanelen toe te voegen aan het assortiment van zeventien vestigingen in Groot-Brittannië.

Het besluit komt na een succesvolle test in een winkel in Oost-Londen. Per dag werd er gemiddeld één zonnesysteem verkocht, zo meldt persbureau Reuters.

Binnen tien maanden moeten de zonnepanelen in de schappen liggen. Ikea is van plan ze te verkopen in pakketten van achttien panelen met een prijs van minimaal 5.700 pond (6.800 euro). De panelen worden gemaakt door het Chinese Hanergy in Duitsland.

Tegenover NUzakelijk verklaart een woordvoerster dat de verkoop van zonnepanelen nog niet aan orde is in Nederlandse Ikea's. Of dit in de toekomst wel wordt geïntroduceerd is niet duidelijk. "Het hangt natuurlijk af van de marktsituatie. In Groot-Brittannië kan die anders zijn dan in Nederland."

Installatie

Ikea Groot-Brittannië levert naast de panelen zelf ook de installatie en het onderhoud van de zonnepanelen. Verder worden klanten voorzien van advies. Volgens Ikea kan een gemiddeld huis dat op het zuiden gericht staat 770 pond (920 euro) per jaar opleveren aan subsidie en energiebesparingen.

Het Zweedse concern stond al bekend om de enorme investeringen in schone energie in de eigen energievoorziening. Ikea heeft een belang in verschillende windparken en heeft zonnepanelen liggen op een groot deel van de winkels en warenhuizen.

Lees meer over duurzaamheid op NUzakelijk