De vijfde dag van de estafettestaking in de metaalsector heeft achthonderd deelnemers opgeleverd. Hiermee is het totaal aantal deelnemers op ruim vijfduizend uitgekomen. Dat maakte FNV Metaal maandag bekend.

Werknemers voeren sinds 20 september elke maandag en vrijdag actie, steeds in andere regio's en bij andere bedrijven.

Maandag vindt de staking onder meer plaats in Almere, Emmen, Tilburg en Dordrecht. Voorzitter van de vakcentrale FNV Ton Heerts was in Emmen bij een stakingstocht van kabelfabrikant Draka naar thermostaatmaker Honeywell.

De cao-onderhandelingen in de metaalsector liepen afgelopen juni vast. Volgens stakingscoördinator Leen van der List zijn er na het begin van de actie nog geen serieuze gesprekken geweest met de werkgevers.

Loonsverhoging

De werknemers willen onder meer loonsverhoging en meer inspraak op hun werktijden. De werkgevers geven aan niets te kunnen bieden, omdat veel bedrijven het water na aan de lippen staat. Een van de werkgeversonderhandelaars noemde de bondsactie eerder al 'van de zotte'. Met de acties zou werkgelegenheid om zeep worden geholpen.

Volgens FNV Metaal vinden veel deelnemers dat de acties moeten doorgaan. "We gaan net zo lang door tot de werkgevers in beweging komen", zegt onderhandelaar Jacqie van Stigt. "We laten ons niet met een kluitje in het riet sturen."