De Zwitserse oliehandelaar Kolmar Group heeft beslag laten leggen op de in opspraak gekomen olieterminal Odfjell in Rotterdam. Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank in Rotterdam van medio september.

Kolmar, dat pas na het bekend worden van de problemen bij Odfjell klant werd, verwijt het tankopslagbedrijf dat het niet aan de contractuele beloften heeft voldaan. Kolmar claimt daarom 17,35 miljoen euro schade.

De rechter in Rotterdam heeft een beslaglegging toegekend, omdat Odfjell waarschijnlijk de mogelijkheden bij de terminal inderdaad 'rooskleuriger' heeft voorgesteld.

Het beslagbedrag is wel verlaagd naar 1,41 miljoen euro, vanwege tegenovergestelde claims en onvoldoende onderbouwing op sommige punten van Kolmar.

Garantiestelling

Als Odfjell een garantstelling verleent aan Kolmar wordt het beslag opgeheven. Odfjell had Kolmar eerder een garantstelling willen geven van vijf miljoen euro, maar dat werd afgewezen.

In de stukken claimt Odfjell overigens dat de beslaglegging van Kolmar sowieso geen zin heeft, omdat hypotheekverstrekker ABN AMRO al een miljoenenvordering heeft staan die voorrang krijgt.

Odfjell heeft de afgelopen jaren honderden keren de veiligheidsvoorschriften overtreden. Het bedrijf werd daarom een jaar geleden stilgelegd. Grote klant Shell verbrak daarop het contract.