De Britse regering voert een plan dat jongeren moet helpen een eigen huis te kopen versneld in. Door de regeling hoeven huizenkopers geen tienduizenden ponden aan eigen geld meer in te leggen om een hypotheek te kunnen krijgen.

Premier David Cameron maakte zaterdag bekend dat het plan volgende week al wordt ingevoerd in plaats van in januari.

Starters hebben momenteel de grootste moeite om een hypotheek te krijgen. Banken eisen een hoge eigen inleg om de risico's te verkleinen, maar zulke hoge bedragen hebben de meeste twintigers en dertigers niet op hun bankrekening staan.

Garantiefonds

Cameron wil de mogelijkheden voor nieuwkomers op de woningmarkt vergroten met de oprichting van een garantiefonds. Als starters niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen, dan kan de bank voortaan bij de overheid aankloppen.

Het systeem moet ervoor zorgen dat mensen die voor het eerst een huis kopen nog maar 5 procent van de koopsom zelf moeten inleggen. Momenteel is dat doorgaans nog tussen de 10 en 25 procent.

Critici waarschuwen voor een 'huizenbubbel': de overheidssteun zal de huizenprijzen opdrijven, vrezen zij. Volgens oppositiepartij Labour krijgen starters het dan juist nog moeilijker. De partij ziet er meer in om de bouw van betaalbare woningen te stimuleren.