Een stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de noodgedwongen sluiting van overheidsdiensten een stap dichterbij gebracht.

De Republikeinse meerderheid besloot zaterdag de financiering van de federale overheid afhankelijk te maken van uitstel van 'Obamacare'. Dat is echter onbespreekbaar voor de Democraten, die de Senaat controleren.

De Republikeinen vinden de wet die regelt dat alle Amerikanen vanaf 2014 een ziektekostenverzekering hebben een gedrocht dat de vrijheid van burgers aantast. Ze willen de geldkraan voor de overheid pas weer opendraaien als de wet wordt aangepast en pas een jaar later ingaat. De wet zou volgens de planning aanstaande maandag in werking moeten treden.

De bal ligt nu weer bij de Senaat, die maandag bijeenkomt. De Democratische leider Harry Reid heeft bij voorbaat al aangekondigd dat de Senaat nooit akkoord zal gaan met het Republikeinse besluit. ''Het Amerikaanse volk laat zich niet afpersen door anarchisten van de Tea Party'', zei hij. President Barack Obama liet eerder weten dat hij zonodig zijn veto zal gebruiken.

Nationale parken

Door het besluit van het Huis dreigt vanaf aanstaande dinsdag sluiting van alle overheidsorganisaties die niet als onmisbaar worden gezien. Waarschijnlijk gaan nationale parken dicht, worden visa-aanvragen niet behandeld en komen regulerende diensten op zorg- en milieugebied stil te liggen.

De laatste keer dat de overheid ''op slot ging'' was eind 1995, begin 1996 onder toenmalig president Bill Clinton. Nadat honderdduizenden ambtenaren 28 dagen thuis hadden gezeten werd de onenigheid tussen Clinton en het door Republikeinen gecontroleerde Congres alsnog opgelost.

De komende weken liggen nog veel grotere problemen op de loer dan het tijdelijk sluiten van overheidsdiensten. Als het Congres geen actie onderneemt voordat het wettelijk vastgelegde schuldenplafond wordt bereikt kan de overheid haar schuldeisers niet meer betalen, met alle gevolgen vandien. Doordat de overheidsuitgaven nog altijd oplopen, komt het plafond volgende maand alweer in zicht.

Drie mogelijkheden

Het Congres heeft grofweg drie mogelijkheden om te reageren: het eens raken over ingrijpende bezuinigingen, de limiet verhogen of het oneens blijven en niets doen. Die laatste optie zou tot gevolg kunnen hebben dat de Amerikaanse overheid voor het eerst in de geschiedenis in gebreke moet blijven bij obligatiehouders. Dat zou volgens sommige economen funest zijn voor het imago van de VS als betrouwbaar land dat altijd netjes zijn schulden afbetaalt.

Het verhogen van het schuldenplafond gold voorheen als een formaliteit. De Republikeinen maakten er in 2011 een politiek wapen van door er eisen over bezuinigingen aan te verbinden. Toen sloten de twee partijen en de president op het allerlaatste moment een deal, waardoor het probleem een stukje naar de toekomst werd verschoven.

Bekijk beelden: