De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) gaat een filiaal openen in Amerika. Een  meerderheid van de leden heeft vrijdagnacht ingestemd met de uitbreiding.

Dat meldt het bedrijf. Een deel van de bedrijven aangesloten bij het grootste internetknooppunt van Nederland, uitte afgelopen week zorgen over de veiligheid en privacy van hun netwerken.

De internet- en telecomproviders zijn bang dat  een filiaal in Amerika hen binnen het bereik van Amerikaanse wetgeving brengt, waaronder  de Patriot Act. Politie- en opsporingsdiensten kunnen hiermee toegang krijgen tot de servers van de bedrijven.

Het management van de AMS-IX wenst  uitbreiden naar de VS omdat dat zakelijk interessant is. 123 van de leden stemden hiermee uiteindelijk in. Er waren 102 tegenstemmen en 14 onthoudingen.

De directie gaat zich wel inzetten om de klanten zoveel mogelijk te beschermen tegen interceptie-activiteiten’ van de Amerikaanse overheid

op zoek naar een structuur die de klanten en leden van de AMS-IX zo veel mogelijk beschermt, "meest specifiek tegen interceptie-activiteiten door de overheidsinstanties in de VS", aldus een verklaring van de AMS-IX.