In een gemiddelde Nederlandse plaats is er 1 'drankgelegenheid' per 1000 inwoners. Dat blijkt uit cijfers van het Kenniscentrum Horeca. 

Wie veel dranklokalen zoals cafés en kroegen zoekt per 1000 inwoners, moet naar de Waddeneilanden.

Binnen de drankensector vallen cafés, maar ook discotheken, strandtenten, sportkantines en partycentra. Het best bedeeld in gelegenheden om wat te drinken zijn de inwoners van Terschelling.

Dat eiland spant de kroon met één dranklocatie per 117 inwoners (in totaal wonen er bijna 5000 mensen op het eiland). Ook Schiermonnikoog, Ameland en Texel scoren hoog, gevolgd door Zandvoort op de vijfde plaats.

Maastricht is de koploper onder de grote steden met 20 kroegen en cafés per 10.000 inwoners.

Diemen

Onderaan bungelt Diemen, waar 8333 mensen het met één kroeg moeten stellen. Dat betekent dat er drie drankgelegenheden zijn in de Noord-Hollandse plaats met 25.000 inwoners. Ook Leiderdorp, Barendrecht en Albrandswaard (met onder andere Poortugaal) zijn slecht bedeeld als het aankomt op bars en cafés.

Overigens zijn er ook plaatsen in Nederland zonder drankgelegenheden die onder de noemer café vallen, zoals Ouderkerk, Rozendaal en Vlieland. Daar zijn echter wel andere drankgelegenheden zoals sportkantines te vinden.