Het bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het begrotingstekort per 30 juni heeft alleen maar voor onduidelijkheid gezorgd. 

Dat zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag na de ministerraad. Kamp wil gaan voorkomen dat 'uitingen vanuit de Nederlandse overheden' nog langer tot verwarring kunnen leiden. 

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) noemde het bericht van het CBS 'niet zo zinvol'. "Want het zet iedereen op het verkeerde been.

"Premier Mark Rutte (VVD) zei in zijn wekelijkse persconferentie dat het CBS 'de plank misslaat'. "Ik zou aan die cijfers verder geen aandacht besteden", raadde hij de journalisten aan. 

Het CBS schreef vrijdag dat het begrotingstekort eind juni op tweeënhalf procent stond. "Dit is ruim onder de Europese bovengrens van drie procent", schreef het statistiekbureau daarbij. 

Norm

De Europese norm geldt echter voor het tekort op 31 december. Er kon dus niet worden gesteld dat Nederland nu aan de begrotingsnorm voldoet, omdat er nog allerlei mee- en tegenvallers aan kunnen komen. Dat het tekort in het eerste halfjaar zo laag is uitgevallen komt mede door de eenmalige miljardenbaten uit de 4G-veiling. 

Kamp gaat het CBS niet verbieden met een kwartaalrapport te komen over het begrotingstekort. "Je kan er echter wel voor zorgen dat het beeld dat wordt opgeroepen overeenstemt met beelden dat door anderen wordt opgeroepen." Het Centraal Planbureau raamde op Prinsjesdag nog een tekort van 3,2 procent voor eind dit jaar.