Sinds 2008 is de financiële wereld in de ban geraakt van de Liborfraude. Banken sjoemelden jarenlang met deze interbancaire rentetarieven. 

1. Wat is de Liborrente?

De London interbank offered rate, kortweg Libor, is het rentetarief waartegen banken elkaar wereldwijd geld uitlenen. Dit principe is in de jaren tachtig ontstaan omdat banken een uniforme manier zochten om geld van en aan elkaar te lenen. Een tot dan toe ingewikkelde en soms tijdrovende bezigheid.

Het Libortarief wordt samengesteld door een panel van elf tot achttien internationale banken. Iedere ochtend geven zij het rentetarief door waartegen zij verwachten geld te kunnen lenen.

Dat gebeurt voor vijf valuta's: de Amerikaanse dollar, de euro, de Japanse yen, de Britse pond en de Zwitserse frank. De looptijd van de leningen lopen uiteen van een dag tot maximaal twaalf maanden. Er worden zo dagelijks 35 verschillende rentetarieven vastgesteld. 

Tot 1 februari 2014 gaven de banken hun tarieven door aan de British Bankers' Association (BBA). Sindsdien verzorgd de Intercontinental Exchange (ICE) de samenstellingt van Libor.

Zodra alle banken hun rentepercentages hebben ingediend, schrapt de ICE de 25 procent hoogste en 25 procent laagste percentages. Van de overige bijdragen rekent de ICE het gemiddelde uit en maakt dat in de loop van de ochtend (GMT) bekend. Zo komen de Libortarieven tot stand.

2. Hoe fraudeerden de banken met de Liborrente?
Naast de Rabobank hebben ook grote internationale banken zoals Barclays, Royal Bank of Scotland en UBS zich schuldig gemaakt aan het manipuleren van de totstandkoming van de Liborrente.

Soms werd een hoger percentage doorgegeven zodat meer winst kon worden gemaakt. Op het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008 werd de rente juist bewust laag gehouden om zo de paniek die bestond in de financiële wereld te verhullen.

Inmiddels hebben Barclays, UBS, Royal Bank of Scotland, Rabobank schikkingen getroffen met verschillende toezichthouders.

Barclays kreeg in 2012 een boete van 290 miljoen pond, de Rabobank moest het jaar erop 774 miljoen euro betalen. Het Zwitserse UBS moest in totaal anderhalf miljard dollar betalen om strafvervolging af te kopen. Ook de Britse bank Lloyds en Deutsche Bank moesten boetes betalen omdat er was gesjoemeld met het rentetarief.

Ex-handelaren van Barclays en de Rabobank zijn in rechtbanken in New York en Londen schuldig bevonden aan fraude met de Liborrente.

3. Hoe belangrijk is de Liborrente?
Sinds de invoering ervan is de Liborrente steeds belangrijker geworden. Er wordt tegenwoordig voor tientallen miljarden euro's per dag door bedrijven en financiële instellingen geleend en uitgeleend op basis van de tarieven.

Daarmee is het een van de belangrijkste tarieven geworden in de financiële wereld. Daarnaast is de Liborrente een goede graadmeter voor de dagelijkse rentes van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Fed) en de Europese Centrale Bank(ECB).

4. Wat merken consumenten van Liborrente?
Banken gebruiken de Liborrente als basis voor veel consumentenproducten zoals hypotheken, creditcards en autoleningen. Daardoor komt bijna iedere consument, zij het indirect, met deze rente in aanraking.

Hogere of lagere rentestanden betekent voor burgers en bedrijven dat de rente die zij voor hypotheken en leningen betalen ook hoger of lager kan uitvallen.

In Nederland zijn hypotheken overigens niet afhankelijk van de Libor maar van Euribor, een andere rekenrente.

5. Wat is er veranderd?
Begin zomer 2014 heeft de BBA een plan gepresenteerd waarmee het vertrouwen in de Liborrente hersteld moet worden. Zo worden de tarieven niet direct bekend gemaakt, maar gebeurt dit met drie maanden vertraging.

De bijdragen aan Libor komen in het nieuwe plan nog wel in realtime binnen bij de toezichthouders. Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, wil de wet aanpassen om Liborfraude te voorkomen. Toezichthouders De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten hebben te weinig slagkracht met het huidige wettelijk kader. Europese wetgeving is volgens de minister de meest effectieve route.