De politie heeft afgelopen week in een onderzoek naar spijsoliefraude voor tonnen beslag gelegd op bankrekeningen, onroerend goed en auto's. 

Vijf schepen, drie bedrijven en tien woningen werden doorzocht. Justitie heeft twintig verdachten op het oog, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

De verdachten zijn allemaal betrokken bij de handel in afvalstoffen van vetten en spijsolie uit de ladingen van schepen.

Schepen geven meermalen per jaar hun afvalwater dat is ontstaan na het reinigen van de laadruimten af aan een vethandelaar, die het op zijn beurt aan de vetverwerker verkoopt. Het afvalwater bevat spijsolie, waar de eigenaars van schepen geld voor krijgen. Voor de verwerking van het water en vuil moet juist worden betaald.

Criminele organisatie

De betrokkenen zouden meer stoffen hebben afgegeven dan vermeld en administratie hebben vervalst. Verder worden ze verdacht van het witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Bij de doorzoekingen is behalve onroerend goed ook administratie in beslag genomen. De ingenomen auto's waren vooral oldtimers.

Het ging om panden in de omgeving van het Brabantse Werkendam en Moerdijk en schepen en woningen in Zeeland, Zuid-Holland en Limburg.