De sociale partners in de metaalsector hebben niet met elkaar gesproken sinds het begin van de estafettestakingen een week geleden.

Dat zegt bondsbestuurder van FNV Metaal Leen van der List. Vrijdag wordt actiegevoerd in onder meer Zwolle, Culemborg, Heerenveen en Beverwijk.

"De werkgevers zwijgen in alle talen over het ultimatum", zegt Van der List. "Ze hebben nog geen enkele toenadering gezocht." De bonden in de metaalsector stelden in juni een ultimatum. Aan het eind van die maand volgde een landelijke actiedag. Vorige week vrijdag startte FNV Metaal met regionale estafetteacties.

Vakmanschap

De metaalmedewerkers staken voor een loonsverhoging van tweeënhalf procent en "waardering voor hun vakmanschap". Ook willen ze meer invloed op hun werktijden, zodat bijvoorbeeld parttime werken mogelijk wordt.

De werkgevers in de sector noemden de bondsacties vorige week "van de zotte". Met de acties helpen de bonden juist werkgelegenheid om zeep, stelde een zegsman van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek.

Honderden deelnemers

Aan de stakingen deze vrijdag bij onder meer Scania, Cofely, VDL en Batavus doen volgens FNV Metaal honderden mensen mee. Voor maandag staan er acties gepland in Emmen, Almere, Dordrecht en Tilburg. Er worden dan achthonderd stakers verwacht. In Emmen loopt voorzitter van de vakcentrale FNV Ton Heerts mee in een korte stakingsoptocht.