De Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras verhuist een deel van haar activiteiten naar Nederland. Het bedrijf hoopt dat het daardoor minder belasting hoeft te betalen.

Dat meldt het persbureau Bloomberg donderdag op basis van anonieme bronnen.

Het gaat om de Afrikaanse activiteiten van Petrobras. Daarvoor is een joint-venture opgericht, PO&G genaamd. Die zoekt naar olie en gas in landen als Angola en Nigeria.

Vorig jaar boekte PO&G een winst voor belastingen van 1,96 miljard dollar (1,45 miljard euro). In Brazilië zou Petrobras daar 35 procent belasting over betalen, in Nederland 25 procent. Omgerekend zou Petrobras dus ongeveer 145 miljoen euro kunnen besparen door de activiteiten naar Nederland te verhuizen.

Petrobras heeft al wel een dochteronderneming in Nederland, maar die doet tot nu toe nog niets. Petrobras wil geen details geven, maar zegt dat PO&G ''gevestigd is in Nederland en daar mensen in dienst kan nemen om te voldoen aan de behoeftes van het bedrijf''.

Petrobras heeft een schuldenberg van 112 miljard dollar (83 miljard euro). Dat is de hoogste schuld onder de grote spelers in de oliemarkt.