De supermarkten en de levensmiddelensector gaat zelf orde op zaken via een klachtenprocedure. 

Leveranciers of bedrijven die zich tekort gedaan voelen, kunnen terecht bij een geschillencommissie. Er komt ook een stuurgroep die dit proces gaat begeleiden.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat donderdag gezegd na een gesprek met organisaties van levensmiddelenhandel en supermarkten. ''De sector gaat zelf de problemen oplossen. Het is niet aan de overheid om hier regels te stellen'', aldus Kamp.

Volgens de minister ''moeten we blij zijn met marktwerking en concurrentie'', maar dient er geen sprake te zijn van ''uitwassen''.

Prijzenoorlog

Het gesprek van Kamp en staatssecretaris Sharon Dijksma met de sector vond plaats naar aanleiding van de prijzenoorlog die daar is uitgebroken.

Marktleider Albert Heijn begon enkele weken geleden een nieuwe prijzenoorlog. Sindsdien dwingen veel supers hun leveranciers om hun prijzen te verlagen.

Albert Heijn besloot tot een prijsverlaging van merkartikelen omdat het bedrijf naar eigen zeggen steeds meer last krijg van de Duitse prijsvechter Lidl.

In de supermarktbranche wordt echter ook gesuggereerd dat moederbedrijf Ahold uitdager Jumbo, dat net een aantal dure overnames heeft gedaan, een tik wil uitdelen.