De bonuskaart van Albert Heijn moet beter worden beveiligd. Privacygevoelige informatie over wat iemand koopt is voor iedereen toegankelijk.

Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond donderdag in De Telegraaf.

Door iemands bonuskaartnummer in te vullen op de website of de app van Albert Heijn kan iedereen zien wat de bezitter van de kaart de afgelopen drie maanden heeft gekocht.

"Niemand wil dat uitlekt dat onlangs een zwangerschapstest is gekocht", stelt een woordvoerder van de bond in de krant.

"Bovendien is er voor sommige mensen niets leukers dan eens te kijken wat een BN'er of politicus allemaal op zijn boodschappenlijstje heeft staan." De gegevens moeten volgens de bond dan ook worden beveiligd met een pincode of wachtwoord.

Kassabon

Een groot deel van het bonuskaartnummer staat ook op de kassabon, die vaak achteloos wordt weggegooid. De eerste paar cijfers ontbreken, maar die zijn volgens de Consumentenbond gemakkelijk te achterhalen omdat dat een standaardcode is.

Een woordvoerder van Albert Heijn wijst er in de krant op dat de gegevens alleen toegankelijk zijn als het nummer op een frauduleuze manier van een ander is verkregen. De Consumentenbond zou mensen onnodig ongerust maken.