RIJSWIJK - Overdekte attracties profiteren van het slechte weer in Nederland. Musea, bioscopen en pretparken zien het bezoekersaantal toenemen, bleek dinsdag uit een rondgang langs enkele attracties.

Bioscopen van Pathé zitten volgens een woordvoerder zowel overdag als 's avonds goed vol: "Het is een combinatie van regen en de populariteit van de familiefilm Shrek".

Bij indoorskibaan Snowplanet in Velsen-Zuid is het ook druk. "Vakantiegangers die op de camping in de regen staan, komen hier langs. Dit is echt een slecht weer locatie", aldus een woorvoerder. Ook in het overdekte wintersportdorp Snowworld in Landgraaf is het bezoekersaantal gegroeid. "We trekken deze zomer procent meer bezoekers dan vorig jaar."

Bij het museum voor jeugd en jongeren Museon in Den Haag en het Rijsmuseum in Amsterdam is de animo groter dan normaal. Net als bij het kinderpretpark Kids City in Borne waar deze zomer 50 procent meer ouders met kinderen komen. "Wat ons betreft kan het niet hard genoeg regenen." Het Tikibad en de shows in het Zomertheater van Duinrell in Wassenaar zijn momenteel tevens populair.

De Kolonisten van Catan

Niet alleen attractieparken profiteren van de regen, ook uitgeverij van bord- en kaartspellen 999 Games ziet de omzet licht stijgen. Het spel 'De Kolonisten van Catan' verkoopt momenteel het best.

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam lijkt minder baat te hebben bij het slechte weer. "Met dit weer besluiten mensen geen buitenlocatie op te zoeken." Of het bezoekersaantal minder is dan vorig jaar, weet de dierentuin nog niet.

Het watertoerisme in Friesland is de afgelopen maand gedaald. Volgens een woorvoerder van de provincie kwamen er een kwart minder vakantiegangers voorbij. De provincie telt op achttien plaatsen het aantal recreatiescheepjes dat passeert. "Bij Stavoren passeerden op een dag aan het einde van de maand slechts drie scheepjes, terwijl er anders soms honderden langs voeren", zei de woordvoerder.