BERLIJN - Het oordeel van het Europese Hof van Justitie over het zogenoemde stabiliteitspact is voor de oppositie in Duitsland aanleiding het vertrek te eisen van minister van Financiën Hans Eichel. De voorzitter van de liberale FDP, Guido Westerwelle, zei dinsdag dat Eichel niet meer is te handhaven.

Volgens Westerwelle heeft de regering van de hoogste rechterlijke instantie de rode kaart gekregen en moet Eichel aftreden. De vice-voorzitter van de fractie van de christen-democratische CDU in de Bondsdag, Friedrich Merz, sprak van "een klinkende oorvijg" voor Eichel.

Westerwelle noemde het oordeel van het hof in Luxemburg een overwinning voor het verstand en voor een stabiele euro. Duitsland was ooit een toonbeeld van waardevastheid van het geld, maar de huidige Duitse regering is "de ergste zondaar" in Europa en Eichel een pure schuldenmaker, aldus de FDP-voorman.

CDU-politicus Merz ziet in het oordeel "een signaal voor meer geldstabiliteit". Hij pleitte ervoor het tempo van de hervormingen in Duitsland op te voeren om de financiële tekorten bij de overheid te verminderen.