Het Nederlandse reisbureau Oad is failliet.

Dat meldt de directie van het bedrijf woensdag op zijn website.

"Een verschrikkelijk moeilijke beslissing, maar helaas restte ons geen andere mogelijkheid."

In maart dit jaar kondigde Oad al aan 170 banen te schrappen als onderdeel van een reorganisatie. Toen werkten er 1.450 mensen bij het reisbureau.

Het personeel zou al op de hoogte gesteld zijn. Er wordt nu gesproken over een doorstart, maar volgens directeur Julius ter Haar is het nog maar de vraag of dat gaat lukken. 

Vakbondsbestuurder Brigitta Paas van FNV Bondgenoten verwacht dat er begin november duidelijkheid is over een mogelijke doorstart.

De curator heeft de vakbond inmiddels laten weten collectief ontslag te zullen gaan aanvragen voor al het personeel uit zo'n 140 winkels.

Dat is van belang omdat Oad zelf niet meer in staat zou zijn de salarissen over september te betalen. Dat kan dan worden overgenomen door het UWV, aldus FNV Bondgenoten. De werknemers is gevraagd voorlopig gewoon door te werken.

Rabobank

"Wij hebben van doen gehad met het slechte economische klimaat en de teruglopende omzetten in de reisbranche'', verklaart directeur Ter Haar.

Het uiteindelijke faillissement komt volgens hem doordat net niet op tijd aan een kapitaaleis van de Rabobank kon worden voldaan. Zondagavond werd wel overeenstemming bereikt met een groep externe investeerders maar toen was het al te laat.

RTL Z meldt op basis van de rechtbank in Almelo dat het faillissement uitgesproken is over de twintig bedrijven die onder de holding vallen, waaronder de reisbureaus van Globe.

Bekijk de reactie van directeur ter Haar:

Geboekte reizen

Oad is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Het fonds zal proberen te regelen dat voor geboekte reizen vervanging word gezocht en anders keert het fonds een schadevergoeding uit.

"In dit geval heeft dat wat meer voeten in de aarde, maar linksom of rechtsom wordt alles geregeld", bevestigt een woordvoerster tegenover NU.nl.

Oad meldt dat er wel nieuwe boekingen, wijzigingen of annuleringen kunnen worden aangenomen. De aanbetalingen die vanaf nu worden gedaan, zullen door de curator worden terugbetaald - als de reis niet wordt uitgevoerd.

Online

Het reisbureau lanceerde onlangs OadXL.nl, een website waarop reizigers hun reis zelf konden samenstellen. Op die manier wilde het bedrijf omschakelen van een traditionele touroperator naar een reisbedrijf dat zich op online richtte.

Tijdens de reorganisatie zei directeur Julius ter Haar al dat het bedrijf moest "transformeren van de oude wereld naar de nieuwe wereld". 

Volgens de reisbrancheorganisatie ANVR heeft Oad mogelijk te lang gewacht met het inzetten van deze nieuwe strategie.

ANVR spreekt wel van een 'enorme klap' voor de Nederlandse reissector. "Wij verliezen een van de hoofdrolspelers in onze branche", zegt voorzitter Frank Oostdam.

Familiebedrijf

Oad werd opgericht in 1924 als Overijsselsche Autobusdiensten. Het bedrijf is tot vandaag de dag een familieconcern. 

Het reisbureau verzorgde sinds 1988 onder meer de reizen voor supporters van het Nederlands voetbalelftal naar grote internationale toernooien. Ook voetbalclubs Ajax en PSV vervoerden hun spelers met bussen van Oad.