Het bedrijf heeft ruim 6,5miljard euro aan schulden. Het lot van de bijna 10.000 werknemers is daarom nog onbekend

MÜNCHEN - Het Duitse mediaconcern KirchGruppe heeft uitstel van betaling aangevraagd, zo heeft de rechtbank van München maandag laten weten. De surseance is aangevraagd voor de kernactiviteiten van het concern.

Bekijk video

Onder die activiteiten valt KirchMedia, waartoe onder meer de tv-zender ProSieben en de rechten op speelfilms horen. Ook de uitzendrechten van de Duitse voetbalwedstrijden vallen eronder, de rechten op de formule-1-racerij plus een belang van 40 procent in Axel Springer, uitgever van onder meer de krant Bild.

Het concern van mediamagnaat Leo Kirch staat op punt om te vallen door een schuldenlast van zeker 6,5 miljard euro. De laatste paar weken is er met de banken koortsachtig overleg gepleegd, maar dat heeft niets opgeleverd.

Later op de dag volgen er tijdens een persconferentie meer bijzonderheden. Bij KirchMedia werken 5500 mensen. In het hele concern zijn 10.000 mensen werkzaam. Als er geen redden meer aan is, levert het faillissement van Kirch gemeten aan schulden het grootste bankroet op in de naoorlogse geschiedenis van Duitsland.

Overlegpartners van de laatste weken waren ook News Corp van de Australische mediamagnaat Ruper Murdoch en het Italiaanse Mediaset, onderdeel van het Fininvest-concern dat eigendom is van Italië's premier Silvio Berlusconi. In de Duitse politiek is daar met enige gereserveerdheid op gereageerd. Grote buitenlandse belangen in de Duitse media vallen op het ogenblik slecht, nu er later in het jaar verkiezingen plaatsvinden.

In bankkringen verluidt het dat uitgever Springer is gevraagd bij te dragen aan een "Duitse oplossing". De vier meest bij Kirch betrokken banken, Bayerische Landesbank, HVB Group, DZ Bank en Commerzbank, hebben echter niet uitgesloten dat ze toch met News Corp en Mediaset gaan onderhandelen.