De kapitaaltekorten die banken zouden hebben als zij nu al zouden moeten voldoen aan de nieuwe regels die tussen nu en 2019 gefaseerd worden ingevoerd, zijn verder afgenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Baselcomité waarvan de resultaten woensdag zijn gepubliceerd.

De 101 grootste banken ter wereld hadden in totaal 115 miljard euro aan extra kapitaal moeten aantrekken om hun buffers al eind 2012 op het gewenste niveau van 7 procent te krijgen.

Dat bedrag is bijna 83 miljard euro lager dan bij het vorige meetmoment, medio 2012. De totale nettowinst van de betreffende banken kwam vorig jaar uit op ruim 419 miljard euro.

Het totale kapitaaltekort bij de tweede groep van 122 banken zou volgens het Baselcomité 25,6 miljard euro zijn geweest.

Dat is een stijging ten opzichte van het vorige meetmoment, maar dat komt deels doordat de groep sindsdien iets groter is geworden. De instellingen uit deze groep behaalden een totale nettowinst van 29,5 miljard euro in 2012.

De meeste banken voldoen overigens al aan de toekomstige kapitaalvereisten, in veel gevallen zelfs ruimschoots. De gemiddelde kapitaalratio onder de Basel III-regels kwam uit op 9,2 procent bij de grootste banken. Bij de groep daar net onder stonden de kapitaalbuffers gemiddeld op 8,6 procent.