De gemeente Amsterdam hoeft niet extra te besparen, ondanks de miljardenbezuinigingen die het kabinet heeft aangekondigd.

Ook de lasten voor Amsterdammers worden niet verhoogd. Dat bleek woensdag bij de presentatie van de begroting voor 2014.

Amsterdam blijft extra maatregelen bespaard door eerdere hervormingen om de economische crisis het hoofd te bieden, zei wethouder Pieter Hilhorst (Financiën). ''We hadden al rekening gehouden met bezuinigingen uit Den Haag.''

De hoofdstad kan hierdoor 32 miljoen euro investeren in de economie. Zo wordt 16 miljoen euro uitgetrokken voor een nieuw topinstituut voor toegepaste technologie.

Ook is er 8 miljoen euro beschikbaar voor het verminderen van energiekosten in woningen. De gemeente werkt samen met woningcorporaties, huurders en de bouwsector voor onder meer het verbeteren van isolatie, slimme energiezuinige apparatuur en de plaatsing van zonnepanelen.

Armoedebestrijding

Amsterdam had al ruim 20 miljoen euro gereserveerd voor armoedebestrijding. Hier komt 1 miljoen euro bij voor de ondersteuning van langdurig zieken en gehandicapten. Hetzelfde bedrag trekt de stad uit voor het kwijtschelden van de afvalstoffenheffing voor minima.

De stad steekt ook een flink bedrag in de bestrijding van zwaarlijvigheid. Er is 8 miljoen euro bestemd voor Health Valley, een nog op te richten instituut dat onderzoek doet naar welvaartsziekten zoals obesitas en ouderdomsziektes.

Amsterdam maakt daarnaast 1 miljoen euro vrij voor de aanpak van overgewicht bij de jeugd, dat wordt gezien als een ''groot en snel groeiend probleem.'' Meer dan 30.000 Amsterdamse kinderen en jongeren zijn te dik.

De hoofdstad was eerder al begonnen met omvangrijke hervormingen en forse bezuinigingen, vooral in de eigen organisatie. Hierdoor wordt uiteindelijk in 2015 een bedrag van 462 miljoen euro structureel minder uitgegeven.